Gratis toegang tot de 19 leeszalen van het Rijksarchief

logo Rijksarchief

Gratis lezerskaart voor het rijksarchief voor iedereen!

Vanaf 1 juni 2018 is de toegang tot de 19 leeszalen gratis. Met deze maatregel wil het Rijksarchief de toegankelijkheid van de archieven die ze beheren maximaal garanderen. De online raadpleging van archief, ook die van de genealogische bronnen zoals de parochieregisters en de registers van de burgerlijke stand van meer dan 100 jaar oud, blijft gratis. De tarieven voor opzoekingen en reproducties (op afstand) worden daarentegen gevoelig verhoogd. Het nieuwe tarief voor prestaties van het Rijksarchief werd op 25 mei 2018 ondertekend door de staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid en zal eerstdaags worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het tarief was sinds 2011 niet meer aangepast of geïndexeerd. Een aanpassing en afstemming op de werkelijke kosten van bepaalde prestaties drong zich op.

Meer info? www.arch.be/index.php?l=nl&m=praktische-info&r=tarieven

De nieuwe tarievenlijst? www.arch.be/docs/tarieven-2018.pdf

Het archief te Gent vindt je op onderstaand adres:

Bagattenstraat 43, 9000 Gent, telefoon: 09 265 76 70, e-mail: rijksarchief.gent@arch.be. Je kan er terecht van dinsdag tot en met vrijdag van 9u tot 16u30. In juli en augustus: van dinsdag tot en met vrijdag, van 9u tot 12u en van 13u tot 16u30.

bron: arch.be

Naast de leeszalen van het Rijksarchief staan de deuren van het documentatiecentrum van Familiekunde Gent iedere woensdagnamiddag (13u-17u) open. Met uitzondering van juli en augustus. Het bestuur staat er ter jullie beschikking voor advies op gebied van de opzoekingen naar uw voorouders.