Bidprentjes als belangrijke bron voor stamboomonderzoek

Genealogen zijn zich goed bewust van het belang van bidprentjes. Daarom hebben de meesten dan ook een eigen verzameling aangelegd. In de loop der jaren hebben ook de verschillende afdelingen van Familiekunde Vlaanderen dit goede voorbeeld gevolgd en beschikken zij over een al dan niet uitgebreide verzameling die ze beschikbaar stellen ter consultatie voor de leden.

Ook Familiekunde Gent heeft zo al heel wat bidprentjes verzameld en worden er op dit moment duizenden bidprentjes gedigitaliseerd en geïnventariseerd.

Collectie

De collectie en tevens lijst van alle bidprentjes is terug te vinden op De Karakol (www.karakol.be), een samenwerking tussen Familiekunde Oostende en Familiekunde Gent. De lijst bevat reeds enkele duizenden records, doch wachten er nog duizenden rouwbrieven en zullen deze de komende weken en maanden worden gedigitaliseerd en ingevoerd worden in deze geoptimaliseerde databank.

Documenten kunnen niet rechtstreeks gedownload worden. Mocht u in de oplijsting of zoekopdracht iets interessant hebben opgemerkt dat u verder kan helpen, kan u meteen het juiste document bestellen.

Bidprentjes
Bidprentje van Koning Leopold II – 9 april 1835 – 17 december 1909

Zelf bijdragen aan de collectie?

Zoals eerder gezegd zijn rouwbrieven en bidprentjes van vitaal belang bij genealogisch onderzoek en ook u kan een bijdrage leveren. Rouwbrieven, doodsbrieven, rouwkaarten, gedenkkaarten, bidprentjes, overlijdensberichten, … iedereen komt er in zijn leven wel eens tegen. Misschien houdt u ze zelf bij, misschien verzamelt u ze. Of misschien vindt u op de zolder van van uw grootouders nog een doos vol van deze documenten. Familiekunde Vlaanderen, Regio Gent kan ook uw hulp gebruiken!

Er zijn enkele mogelijkheden:

U bezit zelf  bidprentjes, en u wil er van af?
Geen probleem, schenk ze gerust aan Familiekunde Gent. Wij digitaliseren en inventariseren deze documenten en ze worden zorgvuldig bewaard zodat ze niet verloren gaan. Wij bezorgen u na afloop een digitaal exemplaar van de ingescande rouwbrieven.

U bezit zelf bidprentjes, maar wenst ze te houden?
Dit is geen probleem. U kan uw documenten in bruikleen geven aan Familiekunde Gent, wij digitaliseren en inventariseren deze documenten en bezorgen u na afloop een digitaal exemplaar van de ingescande documenten alsook uw originelen.

U bezit zelf bidprentjes, en u wil deze zelf digitaliseren?
Ook dit is uiteraard geen probleem. Gelieve echter wel rekening te houden met volgende puntjes:
– inscannen op 300 dpi
– inscannen op 100 %
– zowel voorkant als achterkant mogen gedigitaliseerd worden
– bestand opslaan als tiff-bestand (.tif)

Interesse of vragen?

Heb je interesse om mee te werken aan dit project of zit je nog met enkele vragen? Aarzel niet en contacteer ons!

13 Comments

 1. Beste,
  Ik stuurde enkele weken geleden ook reeds een reactie via “contact” op jullie website.
  Ik vond in de lijst bidprentjes volgende items welke voor mij interessant zouden zijn:
  Bidprentje van VAN CAUWENBERGHE Edmond, 1888, 1956
  Bidprentje van VAN CAUWENBERGHE Georgette, 1923, 2002
  Bidprentje van VAN CAUWENBERGHE Marie, 1881, 1971
  Bidprentje van STEVENS Bertha Mathilde Cornelia, 1906, 1994
  Bidprentje van STEVENS Irma, 1916, 1965
  Kan u mij inlichten hoe ik aan een kopie van deze items zou kunnen geraken?
  Dank bij voorbaat

 2. Hallo,

  Is het mogelijk mij een scan te bezorgen van volgend bidprentje:
  NEIRINCKX Jan Baptiste, 1876, 1979

  Alvast bedankt,
  Met vriendelijke groeten,
  Pieter NEIRINCKX

 3. Dit ter info: Op de site van fv-vl-ardennen.be vindt je, mits aanvragen van een gratis login en paswoord, meer dan 85 000 records van rouwbrieven en bidprentjes uit de regio Vlaamse Ardennen. Maar ook, in beperktere mate, van de rest van Vlaanderen. Dit doordat er collecties van private personen zijn opgenomen. Ongeveer 12500 zijn direct downloadbaar. De rest kan je simpelweg aanvragen. Gewoon opzoeken aan de hand van de familienaam of de eerste letters van de familienaam. Ook een database huwelijken aanwezig met koppeling naar de akten via FamilySearch.

 4. Ik zoek het bidprentje in de vorm van een scan van Clement Suykerman °Zwijnaarde 1912 en ook andere Suykerman’s Ik betaal de onkosten.

 5. Geachte,
  Ik ben op zoek naar een bidprentje van Ally August – Rijkswachter – verloor het leven bij een roofoverval op het gemeentehuis van Lovendegem. Hij was van Zomergem.
  Vriendelijke groeten
  Daniël

 6. Beste,
  Soms zijn er discussies over verzamelen van bid- of doodsprentjes door naar een begrafenis te gaan zonder dat je de persoon kent. Men of de verzamelaar gaat uiteindelijk (enkel) voor het doosprentje. Is dit in orde of een gebrek aan respect ? Sommigen beweren dat dit niet kan (respectloos ?), anderen vinden dit neutraal, anderen aanvaarden de ongekende aanwezigheid bij het overlijden en de aanwezigheid op de begrafenis van hun dierbare. Wat is nu een juist standpunt ? Is dit ook een Christelijk standpunt ?

 7. net zoals lydie vandenberghe zie ik enkel de lijst met namen. tja… wij bidprentjes insturen en dan niet kunnen inkijken… lijkt me niet motiverend om mee te helpen. daarbij lijkt het me ook niet echt een “onderhouden” site: 1 reactie op 5/11/2018 en zelfs nog geen antwoord daarop… of is dat ook verboden in te zien? jammer want alle bronnen zijn goed voor wie zijn familie wil uitzoeken.

 8. OPZOEKING BIDPRENT? IK kom OP DE NAAM IN DE LIJST, maar hoe kan ik het bidprentje zien ?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.