Sinds 13 mei 2005 zijn de diensten Stadsarcheologie en Stadsarchief samen gehuisvest in De Zwarte Doos aan de Dulle-Grietlaan in Gentbrugge, in de gerestaureerde gebouwen van de vroegere Puntfabriek (het metaalbedrijf Arbed). Met de gegevens uit geschreven documenten, audiovisuele bronnen (foto’s, plannen …) en de resultaten van archeologisch onderzoek bouwen ze aan het historisch kenniscentrum van de Stad Gent.
De Zwarte Doos publiceert regelmatig over de collecties die ze beheert, het archeologisch onderzoek in Gent, de Gentse geschiedenis en het Gentse erfgoed. Deze publicaties komen ofwel in eigen beheer van de Stad Gent tot stand, ofwel in samenwerking met de Vriendenkring van het Stadsarchief (GOF), de Gentse Vereniging voor Stad, Archeologie, Landschap, Monument (GVSALM), de Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent (MGOG), andere projectpartners en uitgeverijen.
Een overzicht van deze publicaties (archieftoegangen, boeken, tijdschriften, erfgoedmemo’s, rapporten, handleidingen, dvd’s, prentbriefkaarten van collectiestukken) vindt u hieronder. Ze zijn te koop in de leeszaal van De Zwarte Doos. Sommige, recente titels zijn ook elders (Stadswinkel, STAM, boekhandel) te verkrijgen.
Stadsarchief
Het Stadsarchief van Gent is één van de belangrijkste stedelijke archieven van Europa. Het stedelijk archief, de eeuwenlang bewaarde documenten van het stadsbestuur, is de belangrijkste bron voor de Gentse geschiedenis. Dit unieke bestand krijgt nog regelmatig aanvulling, ook met privé-archieven. Het Stadsarchief van Gent beheert 22 kilometer archief. Het modern archief kent een jaarlijkse aangroei van ca. 500 m per jaar.
Een archief bewaart de overdrachten van de stedelijke administratie maar zoals steeds is het de uitzondering die de regel bevestigt: particuliere archieven zoals familie- en bedrijfsarchieven, de archieven van de oude middeleeuwse ambachten, archieven van caritatieve en religieuze instellingen worden, voor zover ze een aanvulling kunnen betekenen op de geschiedenis van Gent, eveneens opgenomen.
Dit geldt evenzeer voor allerhande verzamelingen: een historisch-topografische verzameling van kaarten, prenten en tekeningen, foto’s, prentbriefkaarten, geporseleinde kaarten, rouwbrieven, bidprentjes, affiches, kranten én een uitgebreide bibliotheek die vooral toegespitst is op de geschiedenis van Gent en van de Lage Landen.
Goedemorgen,
Ik heb een huwelijk gevonden van mijn voorouders in de St-Baafs, en ook twee dopen van hun kinderen. Mag ik er vanuit gaan dat dit gezin al hun dopen bij deze parochie gedaan heeft? Of wisselde men ook wel van parochie, bijvoorbeeld door verhuizing?
Voor zover ik heb kunnen vinden komt de indeling in St-Michiels- Noord en St-Michiels – Zuid voort uit het feit dat die parochie in twee gesplitst was door de parochie St-Niklaas, die ook het gebied van St-Veerle omvatte. St-Michiels -Zuid was dan het deel met de Bijloke , St-Michiels -Noord het deel achter de Leie met Patershol
Vanwaar komt de indeling Sint Michiels Noord en zuid? Vermoed dat het hier dezelfde kerk en parochie betreft?
Beste,
ik ben op zoek naar studiegegevens over Sylvain Vande Velde (°09/05/1889 + 31/03/1942).
Sylvain werd gefusilleerd door de Duitse bezetter in 1942. We herdenken dit gebeuren nu volgende zondag. In mijn homilie zou ik ook wat persoonsgebonden gegevens willen vertellen over hem en ik ben op zoek naar zijn studiegegevens. Hij studeerde voor landmeter en was ook schrijnwerker. Hij kende verschillende talen en we weten dat hij dit leerde aan de English club in de Bagattenstraat in Gent. Waar hij voor landmeter studeerde blijft een raadsel. We veronderstellen ook aan diezelfde school. Beheren jullie de studiegegevens van deze instelling? Zou het mogelijk zijn eens na te kijken of hij daar ook zijn diploma voor landmeter haalde. Ik nam reeds contact op met het HOGent en zij verwijzen mij naar jullie door.
Ik ben lid van familiekunde Vlaanderen lidnr. 19375
Bedankt voor een antwoordje
Frydda Van de Velde
Voor online raadplegen van DTB scans (dopen, trouwen, begraven), zie https://search.arch.be/nl/tips/98-parochieregisters
Via de web site van Familysearch zijn er nog geen online bronnen te raadplegen (https://www.familysearch.org/search/catalog/700070?availability=Family%20History%20Library). Volgens diezelfde website zouden deze terug te vinden zijn in het rijksarchief te Gent. Ik raad u ook aan eventueel contact op te nemen met De Zwarte Doos (stadsarchief Gent), daar ik vermoed dat zij u verder kunnen helpen.
Spaans Kasteel
Is er ook een publicatie van de geboorten en overlijdens ?
Zijn er akten online raadpleegbaar ?
bonjour, je suis incapable de vous écrire en flamand et j’en suis désolé.
Ma question est: existe t-il l”équivalent de ces listes pour les baptêmes à Gand ?
je cherche l’acte de baptême de Jean François van Imschoot qui serait né à Cand en 1738
Pouvez-vous m’aider,
Merci d’avance