Een zegel en wapen voor Familiekunde Gent

Wapen Familiekunde Gent

Een zegel en wapen voor Familiekunde Gent

In 2018 nam het bestuur van Familiekunde Vlaanderen – regio Gent, sinds 2011 de nieuwe naam voor VVF Gent, het initiatief om samen met het Heraldisch college een echt wapen en zegel te ontwerpen met Vlaamse en Gentse elementen. Het resultaat ziet u hieronder.

Wapen Familiekunde Gent

Onderaan staat het boompje van Familiekunde Vlaanderen in geel op een zwarte achtergrond, dat verwijst naar stamboomonderzoek.

Bovenaan vindt u “Klokke Roeland” in het zwart op een witte achtergrond, met een strop rond de luidas. Zwart en wit zijn de kleuren van het Gentse stadswapen. Klokke Roeland is de populaire naam van drie bronzen klokken uit het Gentse belfort: een stormklok (1314-1659), een basklok “Grote triomfante” (1660-1948) en de huidige Sint-Michielsklok. De strop verwijst naar de opstand van de Gentenaars tegen Keizer Karel V in mei 1540, waarna 50 notabelen als straf moesten opstappen door de stad met een strop om de hals.

Het wapen en de zegel van Familiekunde Gent accentueren de historische en hedendaagse eigenheid van Gent binnen Vlaanderen.

Historie

Vanaf de stichting van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde te Gent in 1964 bestond een algemeen wapen voor het tijdschrift ‘Vlaamse stam” en alle VVF-afdelingen. Daarnaast had de Gentse afdeling een eigen logo voor haar tijdschrift “VVF-Info”, namelijk een Gentse poorter. Bij de naamsverandering van ons tijdschrift in “Gentse cadenas” werd de poorter ingeruild voor een hangslot.

Wapen Familiekunde Gent