54ste Congres Familiekunde Vlaanderen – “De adel op het platteland”

Congres Familiekunde Vlaanderen 2019

54ste Congres Familiekunde Vlaanderen – “De adel op het platteland”

In 2018 was Leuven eventjes de genealogische hoofdstad van België. Op zaterdag 30 maart 2019 valt deze eer te beurt aan het Oost-Vlaamse Wortegem-Petegem. Die dag organiseert Familiekunde Vlaanderen immers haar 54ste Congres, dit van 09u tot 18u. Het thema dit jaar is “De adel op het platteland”. Ditmaal zijn we te gast in Domein de Ghellinck, in Elsegem.

Domein de Ghellinck

bron: wikipedia

Het Domein de Ghellinck is een kasteeldomein in de Belgische voormalige gemeente Elsegem, thans een deelgemeente van de Oost-Vlaamse Wortegem-Petegem. Het situeert zich langs de Kortrijkstraat. Het kasteel brandde af in 1973, maar het domein zelf kreeg later een openbare functie.

In 1718 kwam het kasteeldomein in bezit van de familie de Ghellinck, toen Jean-Baptiste De Ghellinck het kasteel en omgeving kocht van Pierre de Berghes Saint Winnoc. De familie bleef er nadien meer dan 2 eeuwen wonen en leverde meestal de burgemeester aan de gemeente Elsegem. Zijn kleinzoon en naamgenoot Jean-Baptiste de Ghellinck liet het kasteel in 1786-1789 verbouwen. Gedurende de jaren 1864-1866 werd op het eiland in de parkvijver een nieuw exemplaar gebouwd in de neo-Lodewijk XIII-stijl ,naar ontwerp van architect Limbourg uit Ath. Meteen het derde kasteel op die plaats.

Congres Familiekunde Vlaanderen - Bibliotheek en bijgebouwen domein de Ghellinck - Elsegem
Bibliotheek en bijgebouwen domein de Ghellinck – Elsegem

In 1973 brandde het kasteel af (zonder dat de oorzaak ooit werd gevonden) en in 1975 werd het 28 ha grote goed aangekocht door de gemeente Wortegem-Petegem. Het kreeg een openbare functie en het koetshuis, stallingen en bibliotheek werden decennia later grondig gerestaureerd. De ondertussen al bouwvallige bijgebouwen gingen aan hun functie voorbij en hadden bovendien tijdens de beide wereldoorlogen veel schade opgelopen. De restauratie kostte € 2,75 miljoen en was volledig afgewerkt in 2011. De stallingen en koetshuis worden thans uitgebaat als restaurant en congrescentrum. De bibliotheek, oorspronkelijk uit 1895, fungeert nu als vergader- en ontvangstruimte, en heeft een dakterras dat uitzicht geeft op de Vlaamse Ardennen. Het park dat ligt nabij de (oude) Schelde werd grondig onder handen genomen en is vrij toegankelijk. Het was destijds aangelegd in landschappelijk stijl maar had tijdens diezelfde oorlogen fel te lijden onder de houtkap.

Het verbrande kasteel zelf werd afgebroken, maar de met balustrades omringde plaats en toegangsbrug zijn nog duidelijk aanwezig. Ook goed zichtbaar in de park is een arm van de oude loop van de Schelde.

Wie meer te weten wil komen over het kasteel kan een kijkje nemen op de Inventaris Onroerend Erfgoed.

Programma

Op het programma staat onder meer:

  • 9:00 – 10:00
    Onthaal van de deelnemers met een kopje koffie: bezoekers in de orangerie + exposanten in de tent
  • 10:00
    Openingsceremonie met toespraak van Wilfried Devoldere, voorzitter van Familiekunde Vlaanderen, in het auditorium.
  • 10:15
    Voordracht door Frans Vandenhende, Heemkundige Kring Bouveloo Wortegem-Petegem:
    “De boeiende historie van het kasteeldomein de Ghellinck: een rustpunt in 750 jaar familiegeschiedenis” in het auditorium.
  • 11:30 – 14:00
    Begeleide rondleidingen in groepen op dit domein + middagpauze met mogelijkheid om voor 10 € een broodjeslunch met 2 drankbonnetjes te verkrijgen voor wie hiervoor op voorhand ingeschreven is en betaald heeft.
  • 14:45
    Lezing door Rik Castelain, Geschied- en Oudheidkundige Kring Oudenaarde:
    “De adel in het Ancien Régime” in het auditorium.
    Ondertussen stellen genealogische, geschied- en heemkundige kringen, erfgoedorganisaties, boekhandels en antiquariaten doorlopend tot 16 uur hun activiteiten en publicaties voor.
  • 16:00
    Ceremonieel gedeelte met toespraken en overhandiging van kwartierstaten in de orangerie.
  • 17:00
    Receptie in de orangerie.
  • 18:00
    Banket in het restaurant (voor de eerste 40 personen die zich hiervoor inschrijven):
    aperitief + rundscarpaccio met raketsla, parmezaanschilfers en chitaké + Chateaubriand met sausje van port + dessert – Wijnen, water, frisdranken en pils zijn inbegrepen tot en met het hoofdgerecht.

In de grote tent stellen genealogische, geschied- en heemkundige kringen, erfgoedorganisaties, boekhandels en antiquariaten doorlopend tot 16 uur hun activiteiten en publicaties voor.

De congresorganisatie is een samenwerking van Familiekunde Vlaanderen, Familiekunde Vlaanderen Regio Vlaamse Ardennen, Heemkundige Kring Bouveloo en het gemeentebestuur van Wortegem-Petegem.

Meer info rond inschrijvingen vindt je HIER.