Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Voordracht: “Sporen van de Achttiendaagse Veldtocht: bronnen en heuristiek achter het boek Rumbeke 27 mei 1940”

13 juni 2022 // 20:00 - 22:00

Gratis

Voordracht: “Sporen van de Achttiendaagse Veldtocht: bronnen en heuristiek achter het boek Rumbeke 27 mei 1940”

door Jelle Angillis, historicus

achtiendaagse veldtocht

Binnen elk familieverband zijn er personen te vinden die rechtstreeks in aanraking zijn gekomen met de gewapende uitwerking van de Tweede Wereldoorlog in België.De aanloop naar een nieuwe wereldbrand en de Duitse inval op 10 mei 1940, wisten de Belgische samenleving dan ook erg te beroeren. Veel jonge mannen tussen 16 en 40 jaar kregen in die zin een uniform aangemeten en vervoegden de verschillende rangen en onderdelen van de nationale defensie. Na de veldtocht tussen 10 mei en 28 mei 1940 had bijgevolg vrijwel elke Belgische familie een gesneuvelde te betreuren, was er iemand krijgsgevangen genomen, of diende er iemand van zijn of haar oorlogswonden te genezen. Deze achttien dagen oorlog hadden bovendien ook een spoor van dood en vernieling in het landschap achtergelaten, waaraan de burgerbevolking en de vele vluchtelingen niet wisten te ontsnappen. Deze gebeurtenissen hebben zowel op collectief als op individueel niveau een diverse waaier aan bronnenmateriaal nagelaten, dat in verschillende privé- en openbare archieven wordt bewaard.

achtiendaagse veldtocht

Met deze voordracht wil historicus Jelle Angillis aantonen hoe en waar deze bronnen te vinden zijn, hoe ze te interpreteren, hoe ze te situeren in de historische context en voornamelijk op welke manier ze ook kunnen bijdragen aan familiegeschiedenis. De inhoud is opgebouwd rond zijn recent verschenen boek ‘Rumbeke 27 mei 1940’, dat is opgevat als een casestudie van één van de veldslagen die het land tijdens de Achttiendaagse veldtocht teisterde. Door binnen deze gebeurtenis voornamelijk het menselijke aspect te belichten, heeft hij hierbij niet enkel aandacht voor het chronologische en feitelijke verloop van de veldslag, maar ook voor de persoonlijke verhalen, de belevenissen en de herinneringen die eraan zijn verbonden. Hiervoor is informatie geput uit zowel mondelinge, schriftelijke als fotografische bronnen, wat ook de belangrijkste hoofdlijnen in de voordracht zullen vormen.

Jelle Angilis (Roeselaere, 1986) is historicus en groeide op in Rumbeke. Als kind waren de bezoeken aan zijn grootouders vaak doorspekt met hun herinneringen aan de oorlogsjaren. Dit wakkerde zijn interesse aan in in verschillende aspecten van de Tweede Wereldoorlog en lag aan de basis van het thema van dit werk. Zijn aandacht voor het menselijk aspect van de oorlog in combinatie met zijn voorliefde voor streekgeschiedenis vormen de rode draad.

Praktisch

Deze voordracht is GRATIS, inschrijving is wel verplicht.

Inschrijven kan bij de penningmeester via mail (penningmeester@familiekunde-gent.be) of telefonisch (09/251 22 83).

Gegevens

Datum:
13 juni 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Familiekunde Gent

Locatie

Liberas/Liberaal Archief
Kramersplein 23
Gent, Oost-Vlaanderen 9000 België
+ Google Maps