Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Voordracht: “Heksenwaan in Vlaanderen”

13 november 2023 // 19:30 - 21:30

Gratis

Voordracht: “Heksenwaan in Vlaanderen”

door Maartje van der Laak, historica

Heksenwaan

Maartje van der Laak is een historica die haar liefde voor kunst en geschiedenis enthousiast weet over te brengen op haar publiek. Ze gidst in diverse musea, doceert in de opleiding voor gidsen en reisleiders (CVO Groeipunt), en schrijft tentoonstellingsteksten en scenario’s voor erfgoedprojecten in opdracht van diverse musea en erfgoedsites. Haar verhalen bereiken een breed publiek. Ze weet jong en oud te bekoren. Sommige verhalen zijn verschenen als boek.
Zo werkt zij o.m. voor Bruggemusea, Historische Huizen Gent, Stam Gent, Museum voor Schone Kunsten Gent en Antwerpen, Toerisme Vlaanderen: projecten rond de Vlaamse Meesters en Kastelen langs de Schelde, Kasteel van Wissekerke, Kasteel van Laarne, Vlaamse Opera, diverse steden, erfgoedcellen en vele anderen.

Heksenwaan
Heksensabbat

Heksen en tovenarij zijn ‘hot’. Denk maar aan de Harry Potter-gekte, de meiden van Charmed, de heksen van Roald Dahl, maar ook aan het succes van moderne natuurreligies en heksenverenigingen zoals Wicca. Is deze aandacht voor het occulte meer dan een hype? Als we teruggaan in de tijd zien we dat men altijd al geboeid is geweest door heksen en tovenaars. In deze lezing wordt onderzocht hoe hekserij en heksenwaan zich konden manifesteren. We overlopen de houding van de overheid tegenover toverij en magie, en niet in het minst de visie van de Kerk. We zien hoe in de 16de en 17de eeuw de heksenvervolging haar hoogtepunt bereikte. De aard van de aantijgingen, de procesvoering, de harde manier van ondervragen, de weerzinwekkende folteringen, de rokende brandstapels, dit alles komt aan bod. Bloedstollende getuigenissen en illustraties zijn rechtsreeks uit de archieven gehaald en vormen dus echte getuigenissen.

Heksenwaan
Marteling en verhoor

De spreker voert in opdracht van diverse steden en gemeenten onderzoek naar slachtoffers van de heksenwaan, met het oog op een officieel eerherstel.

Heksenwaan
Heksverbranding

Praktisch

Deze voordracht is GRATIS, inschrijving is wel verplicht.

Inschrijven kan bij de penningmeester via mail (penningmeester@familiekunde-gent.be) of telefonisch (09/251 22 83).

Gegevens

Datum:
13 november 2023
Tijd:
19:30 - 21:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Familiekunde Gent

Locatie

Liberas/Liberaal Archief
Kramersplein 23
Gent, Oost-Vlaanderen 9000 België
+ Google Maps