Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Voordracht: “De geschiedenis van het Nederlands”

11 december 2023 // 19:30 - 21:30

Gratis

Voordracht: “De geschiedenis van het Nederlands”

door Em. prof. dr. Jacques Van Keymeulen, vakgroep Taalkunde – Nederlands (UGent)

geschiedenis van het Nederlands

Jacques Van Keymeulen (1952) is licentiaat in de Geschiedenis, doctor in de Germaanse Filologie en een bekend dialectoloog. Hij is verbonden aan de Vakgroep Taalkunde – Nederlands van de UGent en doceerde daar (tot zijn emeritaat in 2018) o.a. historische taalkunde, variatielinguïstiek en Afrikaanse taalkunde. Hij was één van de drijvende krachten achter het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten, een woordenboekproject dat in 1972 aan de Universiteit Gent werd opgestart en in 2018 werd stopgezet. Hij lanceerde ook de Woordenbank van de Nederlandse Dialecten, een website waarop vele Zuid-Nederlandse dialectwoordenboeken geschreven door amateurs zijn samengebracht. Van Keymeulen is voorzitter van Variaties vzw. Koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen.

Boeken
– Hij werkte als co-auteur mee aan 12 afleveringen van het Woordenboek Vlaamse Dialecten (WVD).
– Verdoolaege, A. en J. Van Keymeulen (2013), Grammatica van het Afrikaans. Gent, Academia Press. 162 blz.
– Van Keymeulen, J. (2013), Geographical patterns of lexical variation in the Dutch-speaking area. Hfdst. in: Hinskens, F. & J. Taeldeman, Language and space: Dutch.

Digitalisering
Hij initieerde tal van websites met dialectologisch materiaal voor onderzoekers en het brede publiek: www.dialectloket.be (website met 800 gedigitaliseerde bandopnames); www.dialectzinnen.ugent.be (website met daarin scans van de Reeks Nederlandse Dialectatlassen); www.woordenbank.be, een database van de alfabetisch geordende plaatselijke of regionale woordenboeken, gedigitaliseerd door vrijwilligers.

In deze lezing over de Geschiedenis van het Nederlands wordt een schets geboden van de ontwikkelingsgang van het Nederlands als maatschappelijk verschijnsel (van de Romeinse tijd tot nu), meer bepaald de geschreven vorm ervan.

Daarnaast zal de spreker iets vertellen over het ontstaan van belangrijke apparaten als de historische woordenboeken en de etymologiebank. Het is overigens ook zo dat bijv. Spanjaarden, Oostenrijkers enz. ons nauwelijks hebben beïnvloed. Een ‘Spaans leger’ (het Ejército de Flandes) bestond niet uit Spanjaarden, maar vocht in dienst van Spanje (en bestond vooral uit Italiaanse en Duitse huurlingen).

Deze lezing is echt een ‘must’ voor archiefwerkers en heem- en familiekundigen!

Praktisch

Deze voordracht is GRATIS, inschrijving is wel verplicht.

Inschrijven kan bij de penningmeester via mail (penningmeester@familiekunde-gent.be) of telefonisch (09/251 22 83).

Gegevens

Datum:
11 december 2023
Tijd:
19:30 - 21:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Familiekunde Gent

Locatie

Liberas/Liberaal Archief
Kramersplein 23
Gent, Oost-Vlaanderen 9000 België
+ Google Maps