
- Dit evenement is voorbij.
3e Gentse Dag voor Stamboomonderzoek
26 april // 10:00 - 27 april // 18:00
Free
3e Gentse Dag voor Stamboomonderzoek
Tijdens het ganse weekend wordt doorlopend advies gegeven over het opzoeken van de voorouders, het opmaken van een stamboom en het schrijven van een familiegeschiedenis.
Blikvanger is de tentoonstelling over Céline Dangotte (Gent 1883 – Vorst-Brussel 1975).

Maar heel wat Gentenaars hebben hun stad in de loop der tijden kleur en karakter gegeven. We noemen ze dan ook ‘Markante Gentenaars’. Tot die categorie behoort ongetwijfeld Céline Dangotte (Gent 1883 – Vorst 1975), een vrouwelijke onderneemster, pedagoge, feministe en vrijmetselaar.
Céline Dangotte is geboren te Gent in 1883 en is ongetwijfeld een uitzonderlijke personaliteit. Zij is het derde kind uit het gezin Dangotte-Coppieters. Haar twee oudere broertjes overleefden nauwelijks respectievelijk 9 en 20 dagen. Na haar schooltijd te Gent in het Institut Charles de Kerchove, Londen en Bonn, werkt zij voor haar ouders die een huis hebben beroemd voor de decoratie. In 1911 installeert zij zich te Brussel en opent er een nieuw handelshuis op de Boulevard de Waterloo: L’Art Décoratif, die vrij snel een referentie zal worden voor de toegepaste kunsten in België en het buitenland.

Léopoldine Clémentine Coppieters (1860-1912), de jongere zuster van senator Emile Coppieters huwde in 1879 te Gent met Edouard Adolphe Dangotte (1858-1842). Samen runden ze in Gent de winkel ‘Maison Moderne’, een grote handelszaak gespecialiseerd in interieurdesign, meubilair en gordijnen in ‘moderne stijl’. Ze hadden filialen in De Korte Meer 26; Kouter 18bis; Veldstraat 83; Zonnestraat 83; Zonnestraat 2-4; Brabantdam 17-19-21-23; Vlaanderenstraat 48.
Het bedrijf was onder meer vertegenwoordigd op het Belgisch paviljoen op de “Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes” in Parijs in 1925 en op het “1ste Nationaal Salon voor het Modern Sociaal Meubel” in Gent in 1955.

Adolphe Dangotte was één van de vele ‘membres fondateurs’ van de ‘Union des Arts Industriels & Décoratifs / Vereeniging van Nijverheids en Decoratieve Kunst’ die het museum stichtten, dat thans de naam Design museum Gent draagt. Hij was voorzitter van de voetbalploeg KAA Gent tussen 1901 en 1909. Tijdens zijn bestuursperiode ging de ploeg door moeilijke tijden, met een periode in Tweede en in Derde Klasse.
Na haar scheiding van Adolphe Dangotte zal Léopoldine Coppieters omstreeks 1910 een nieuwe firma openen te Brussel in de Waterloolaan. Adolphe hertrouwde met Albertine Hermande Chevalier (1863-1935).

Na het overlijden van haar moeder zet Céline de zaak voort. Vanaf 1914 wordt Albert Van Huffel de belangrijkste ontwerper van het huis, tot het moment dat hij de opdracht krijgt voor de bouw van de Basiliek van Koekelberg.
Céline vindt nochtans niet dat zij een zakenvrouw is maar eerder verliefd is op de Kunst, en zij verlaat haar zakenactiviteiten op het einde van de 2de Wereldoorlog. Gehuwd sinds 1909 met de poëet en filosoof Raymond Limbosch, vertoeft zij onder de Belgische liberale intellectuele elite, en is zij gevoelig voor de grote vragen van haar tijd waaronder de plaats van de vrouw in de maatschappij, het stemrecht maar ook de opvoeding van het gewone volk. Zij is ook betrokken in de zorg voor de gerechtelijke geplaatste kinderen.


Céline Dangotte was gehuwd met Raymond Limbosch, geboren te Brussel in 1884 en woonde gedurende een halve eeuw te Sint-Genesius-Rode in de villa ‘Le Pigeon Rouge’. Armand Lejeune schreef “Dicht bij het bos van Soignies, bevindt zich een eenvoudige puntgevel woning omgeven door een mooie tuin. Men bewaart er trouw de herinnering aan Raymond Limbosch die er woonde van 1908 tot 1953”. Het is trouwens daar dat hij overleed. Heel wat auteurs hebben niet nagelaten te spreken over het mooie huis aan de avenue Lequime, waar de poëet eraan hield zijn vrienden te ontvangen en waar hij bijna al zijn werken schreef onder toezicht van zijn partner Céline Dangotte. Deze laatste was laureate – in 1948 – van de literaire prijs van “La Flandre Libérale’ voor een roman, Mamiline., die de kindertijd van een klein meisje verteld.
Céline Dangotte streefde actief naar creativiteit en innovatie door samenwerkingen aan te gaan met invloedrijke individuen, waaronder:
Mabel Eleanor Elwes, ook gekend onder Mabel Sarton (1878-1950), was een Britse ontwerpster gespecialiseerd in textiel. Naar school gestuurd in Gent om haar Frans bij te schaven, leerde Mabel Céline Dangotte kennen en werden ze samen lid van De Flinken. In 1904 werd ze geadopteerd door Dangotte’s ouders. In 1911 werd Elwes officieel aangesteld bij de interieurzaak van haar adoptiemoeder, Léopoldine Coppieters.
Via De Flinken ontmoette ze haar latere echtgenoot Georges Sarton (1884-1956), een wetenschapshistoricus. Hoewel Mabel tijdens de Eerste Wereldoorlog naar de Verenigde Staten verhuisde, bleef ze een sterke band behouden met Céline, zowel op intellectueel als zakelijk vlak.
Ze bleef vanuit de VS ontwerpen leveren voor L’Art Décoratif Céline Dangotte en startte daar ook twee ondernemingen op waar onder meer haar ontwerpen voor borduurwerk en meubilair werden verkocht. Daarnaast doceerde Mabel aan verschillende scholen, waaronder de Winsor School in Boston. Haar dochter May Sarton (1912-1995) werd een bekende dichtster, romanschrijfster en autobiografe.
In de tentoonstelling wordt de stamreeks getoond van Céline Dangotte, 8 generaties terug in de tijd tot 1630, om via Baisy-Thy te belanden in Chastre (Waals Brabant).
In de uitgebreide stamboom ontdekken we de brede spreiding van de familie. Waar het vooral de Waalse provincies zijn met steden en gemeenten als Perwez, Dhuy, Montignies-sur-Sambre, … komen ook Antwerpen en Limburg aan de beurt. Een tak wijkt uit naar Frankrijk.
Eind 19de eeuw verlaat ene Joseph Vital Dangotte zijn geboortedorp Jumet en vertrekt met zijn vrouw Hortense Henry naar Amerika samen met zijn broer Emile Dangotte. Een nieuwe familietak ontplooit zich in de Nieuwe Wereld: Pennsylvania, Michigan, West-Virginia en de familienaam wordt aangepast in Dangott.
Praktisch
Deze voordracht is GRATIS, inschrijving is wel verplicht.
Inschrijven kan bij de penningmeester via mail (penningmeester@familiekunde-gent.be) of telefonisch (09/251 22 83).