Poll: Hecht u evenveel belang aan de vrouwelijke lijnen in uw onderzoek als naar de mannelijke voorouders

Hecht u evenveel belang aan de vrouwelijke lijnen in uw onderzoek als naar de mannelijke voorouders?

Hecht u evenveel belang aan de vrouwelijke lijnen in uw onderzoek als naar de mannelijke voorouders? Het lijkt evident maar vaak gaan mensen op zoek naar de oorsprong van hun achternaam en vergeten ze vaak de maternele lijn. Hoe zit het bij u?

Laat ons uw stem weten via onze poll op www.familiekunde-gent.be!

Familiekunde Vlaanderen, Regio Gent

13 Comments

 1. De vrouwelijke lijn is in mijn opzoekingen belangrijk naast de mannelijke lijn. Voorzover gegevens gevonden werden worden ook de huwelijken van dochters Winderickx vermeld en hun kinderen met de achternaam van de vader, minstens één generatie, soms meerdere afhankelijk van de invloed op de geschiedenis van de familie. Als ik het uitgebreider wil vermelden beschrijf ik meerdere generaties van de vrouwelijke lijnen in een apart hoofdstuk zodat de genealogische lijn Winderickx leesbaar blijft. De genealogie en geschiedenis van de familie is ondenkbaar zonder moeders en dochters en wordt vollediger als ook vrouwelijke lijnen de nodige aandacht krijgen.

 2. De mens wordt niet enkel gemaakt en getypeerd door de genen. Het proces van geboren worden en opvoeden door beide partijen en andere familieleden maakt to wat je bent. Het is dus niet enkel de mannelijke kant die je maakt. zelfs andere familieleden bepalen je toekomst. De mannelijke lijn is enkel in de oude heraldiek van belang.

 3. Mag ik even erop wijzen dat we qua erfelijkheid altijd ietske meer krijgen van de moeder dan van de vader .De vaderlijke gift betreft quasi louter een celkern, waarin het meeste van ons erfmateriaal . De moeder schenkt een totale cel – eicel . Zij schenkt ons dus en zij alleen de mitochondriale erfelijkheid . De moeder schenkt een celkern ( net zoals de man ) maar zij geeft ons dat extra dat in de mitochondrien steekt .

 4. Wanneer een mens gemaakt wordt, krijgt hij/zij 50 % genen van elk ouder.
  Daarom is het belangrijk alles uit te spitten en veel informatie te verzamelen over de gezondheidstoestanden en ziektes en overlijdens van voorouders.

 5. Heb ik opgezocht tot de 7e generatie van alle voorouders en nog vele andere maar niet volledig van alle voorouders.
  Het belang beperkt zich tot de moederlijke opvoeding maar de sociale opvoeding speelt de mannelijke lijn de grootste invloed zowel op welstand en hiërarchie in de samenleving.

 6. Alles wat ik vind neem ik op in mijn stamboom database . Dus ook neven en nichten, enz. Soms kan dat ver gaan als gegevens gemakkelijk te vinden zijn vb in de zelfde stad of gemeente of parochie.

 7. De twee lijnen zijn belangrijk, en de vrouwelijke lijn is de meest interessantste van de twee

 8. Ik onderzoek juist ook de vrouwelijke lijnen van zowel mijn moeder als mijn vaders kant. Dit levert hele leuke info op.

 9. De mannelijke lijn is waarschijnlijk, de vrouwelijke lijn is zeker. 🙂

 10. Wij zijn geneigd de stamvader te volgen maar zijn ons onvoldoende bewust dat er eveneens DNA toegevoegd wordt door de moederszijde.
  Zelf heb ik ook nog niet verder gekeken dan mijn neus lang is, mede door het gemis aan de nodige tijd. Hopelijk kan ik er nog eens aan beginnen.
  Ook zit ik een beetje vast daar ik in de periode 1700 in Waasten vertoef. Gezien de branden door de Franse invallen is daar een groot gat die voor het ogenblik niet overbrugbaar is.
  Ik heb wel meegedaan aan de DNA bepaling via het VVF van Oostende.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.