Gens Data Pro, ideale software voor genealogen

Gens Data Pro

Gens Data Pro, ideale software voor genealogen

Er bestaan talrijke goede programma’s voor het opslaan van uw familiegegevens. Na verloop van tijd stellen we echter vast dat veel software niet meer ondersteund wordt wegens de stopzetting van het bedrijf ofwel door het afhaken van ontwerpers en medewerkers.

Gens Data Pro daarentegen is ontworpen door onze zustervereniging, de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) en heeft reeds 20 jaar haar dienst bewezen! GDP wordt permanent bijgewerkt … en er is een helpdesk voor alle gebruikers. Een demoversie tot 250 personen is gratis en de volledige versie kost slechts €60.

GensDataPro is een computerprogramma voor het verwerken, opslaan en uitvoeren van genealogische data. Het is geschikt voor Windows en biedt meerdere mogelijkheden, onder meer het importeren van data en het exporteren in tekstuele en grafische mogelijkheden.

De eerste professionele versie van GensDataPro verscheen op 19 juli 2002 en werd in Den Haag aangeboden aan de heer dr. M.W. van Boven, directeur van het Nationaal Archief. Het programma is ontwikkeld door ir B.T. Wilschut en wordt uitgegeven door de Nederlandse Genealogische Vereniging. De helpdesk wordt bemand door vrijwilligers van de Nederlandse Genealogische Vereniging.

Alle informatie over de nieuwste versie vindt u op de tijdelijke GensDataPro website www.gdp3.nl

Heel belangrijk: GensDataPro loopt probleemloos op Windows 11 …

Instructiefilmpjes op Youtube

Vroeger werden er veel demonstraties GensDataPro gegeven in Nederland. Mooie tijden waren dat. We hadden volle zalen en schudden nog handen. Heel vaak merkte ik dat bij heel gewone handelingen er mensen waren die niet wisten dat dat kon. Iedereen pikte wel wat op. Maar dat is niet meer. Corona maakte het onmogelijk. Om toch iedereen een goede indruk te kunnen geven van hoe alles in zijn werk gaat met GensDataPro werden eenvoudige en korte instructiefilmpjes gemaakt en op YouTube gezet. Zoek in Youtube.nl op “GensDataPro” en ze komen vanzelf voorbij, maar hieronder enkele directe links:

 1. Kennismaken met GensDataPro
 2. Foto’s toevoegen 1
 3. Foto’s toevoegen 2
 4. Foto’s en printscreens van internet
 5. Foto’s en Dossier
 6. Toewijzen van een foto aan een nieuw persoon, sorteren van kinderen en invoeren van gegevens vanaf een scan
 7. Foto’s in het dossier verplaatsen en een andere naam geven
 8. Een groepsfoto toekennen aan alle personen op de foto
 9. Een bron invoeren
 10. Een huwelijksakte invoeren
 11. Een getuige vanuit een bron invoeren
 12. WieWasWie.nl
 13. Massa ontdubbelen

Gratis demo (250 personen)

Een demoversie kunt u downloaden (400 MB): setupgdpdemo.exe
Hij is er ook als zip, mocht uw virusscanneer een exe niet accepteren: setupgdpdemo.zip

U kunt hierin uw stamboom beginnen: tot 250 personen is de demo versie volledig functioneel.

Besluit u hierna te kopen, dan kunt u uiteraard met deze stamboom verdergaan. Hij installeert in dezelfde map als de werkelijke versie zodat u na aanschaf eenvoudig verder kunt gaan met uw “demo stamboom”.

Met deze versie kunt u ook Gedcom bestanden openen, ongeacht het aantal personen. (GedCom bestanden zijn een soort universele stamboombestanden waarmee stamboomgegevens van het ene naar het andere programma worden gebracht) Wanneer het er meer zijn dan 250 personen kunt u alleen niet meer wijzigen. Toch geeft dit u een goed beeld van hoe uw gegevens via GedCom in GensDatApro overkomen.

NB: Progen standaardbestanden worden door GensDataPro direct ingelezen, ook in deze demo.

Let op: Sommige virusscanners vinden een dergelijk installatiebestand niet leuk. Die gaan waarschuwen en zeggen dat het iets gevaarlijks is en zo. Doorgaans kunt u dan kiezen voor “meer informatie” waarna er een optie komt als “toch downloaden” of “toch installeren”. Daarmee kunt u dan toch alsnog de update binnenhalen en installeren. Blijft dit niet lukken, zet dan de virusscanner even uit, installeer de update, en zet de virusscanner weer aan.

Gens Data Pro bestellen

Gens Data Pro is te bestellen op de webshop van de NGV: https://ngvledenservice.nl/product-categorie/ls-gensdatapro/

Nadat u heeft besteld en betaald, ontvangt u een email met een download link. Die link doet een zip bestand downloaden. Deze pakt u uit waarna u gdpsetup.exe start.

Het programma vraagt de eerste keer dat u het start om een activeringssleutel. Deze activeringssleutel vraagt u aan door de registratiecode die in beeld komt , samen met het factuurnummer, in te zenden.

Inzenden kunt u op twee manieren: direct met één van de knoppen (bij voorkeur) of via uw eigen emailprogramma.

Op sommige PC’s werken beide niet: de fire-wall instelingen verhinderen dan het zenden. In dat geval typt u de gegevens handmatig in een email aan gdp@kronieken.nl Met de knop “kopieer naar klembord” wordt in elk geval de ingewikkelde registratiecode op het klembord gezet om te plakken in de email.

GensDataPro 3.x (volledige versie)
€60,00

GensDataPro 3.x is een programma voor Windows waarmee genealogische informatie vastgelegd kan worden. Hierin zijn naast persoonsgegevens registratiemogelijkheden opgenomen voor DNA-HAPLO-codes. Het product wordt geleverd via een link waar een installatiekit staat met alle instructies en bestanden. Bij de bevestigingsmail zit de factuur als PDF.

Helpdesk

Voor vragen over GensDataPro kunt u terecht bij helpdesk@gdp3.nl. Een team van ervaren GensDataPro gebruikers zit klaar om uw vragen te beantwoorden.