Drie Gentse fotografen uit de 19de eeuw

Gentse fotografen

Drie Gentse fotografen uit de 19de eeuw

Drie Gentse fotografen uit de 19de eeuw, door Felix Waldack, voorzitter Familiekunde Vlaanderen regio Gent

Regelmatig ontvangt Familiekunde Gent schenkingen van oude portretfoto’s waarvan niet geweten is wie erop staat. Het enige aanknopingspunt is de vermelding van de fotograaf, soms met vermelding van het adres van de studio.
Als er een Gentse fotostudio vermeld is, betekent dit meestal dat het een familie is die woont in de regio Gent. Door een vergelijking met gelijkaardige foto’s kan eventueel iemand geïdentificeerd worden.
Veelal blijven het onbekende personen. Gelukkig bestaat er thans het internet met diverse websites en gebruikersgroepen. In dit artikel vindt u enkele foto’s die hopelijk ooit kunnen gelinkt worden aan een Gentse familie.

Heb je ook oude foto’s en wil je meer weten over de fotograaf en de tijdsperiode waarin hij heeft gewerkt, dan verwijs ik graag naar het belangrijk werk “Directory of photographers in Belgium 1839-1905” (Antwerpen, 1997).

De eerste besproken Gentse fotograaf is Charles Van Loo-Smet. Hij was naast fotograaf ook schilder en tekenaar. Van 1877 tot 1887 werkte hij in de Langeviolettenstraat en van 1888 tot 1904 in de Vlaanderenstraat. De beelden hieronder dateren van de twee periodes (zie de straatnamen!).

Gentse fotografen

Gentse fotografen

Gentse fotografen

Gentse fotografen

Gentse fotografen

Gentse fotografen

Gentse fotografen

Gentse fotografen

 

De tweede van onze Gentse fotografen is Jeannette De Laetre (de Lattre) van de studio E. Vandewinckel – J. De Laetre, circa 1905 gevestigd in de Langeviolettenstraat.

Gentse fotografen

Gentse fotografen

De derde van onze Gentse fotografen is Louis De Vliegher (geboren in 1939) die zijn praktijk had van 1863 tot 1873 in de Langemunt.

Gentse fotografen

Gentse fotografen

Heb je ook oude foto’s en wil je meer weten over de fotograaf en de tijdsperiode waarin hij heeft gewerkt, dan verwijs ik graag naar het belangrijk werk “Directory of photographers in Belgium 1839-1905” (Antwerpen, 1997). Deze is ook online te raadplegen op de website van het FotoMuseum.

Voor de sociale situering van de 19e eeuwse portretfotografie vermeld ik graag het artikel “Onze oude familiefoto’s“, gepubliceerd in het tijdschrift De Eik (Eeklo, 1996 nr 2).

Veel succes!

6 Comments

 1. Louis De Vliegher is geboren in 1839 en niet in 1939, gezien hij zijn praktijk in 1863 had.

 2. Dag Georges De Bruycker

  Ik ben geïnteresseerd in je kennis over fotograaf L Dezitter uit Gent en de reeks ambachtelijke beroepen die jij vermeld… ik heb er vermoedelijk eentje in mijn bezit vanuit die reeks… en ben op zoek naar meer informatie

  Het zou fijn zijn mocht je je kennis willen delen

  met vriendelijke groeten
  Marc De Clercq

  marcdc99@yahoo.com

 3. Mijn grootvader Jules Van Eeckhaute was de eerste fotograaf in gent die trouwfoto’s mocht maken .Kan iemand mij helpen om zijn werken op te zoeken ?hij is geboren op 11januari 1911 .Mijn overgrootvader had een studio in de smetstraat in gent Hipoliet verstraelen.De 2mannen zouden samen gewerkt hebben daar

 4. Edmond Sacré (°Gent, 1851 / +Gent, 1921) is inderdaad gekend als Gentse fotograaf. Hij volgde initieel Cornand & Cie op, eerst in de Twaalfkamerenstraat (van 1877 tot 1892) maar pas in 1883 onder de naam Sacré, daarna in de Kalandestraat (van 1892 tot 1921).

 5. Heb foto van jongeling door Edm. Sacaré, No.1 R. de la Calandre, GAND. Hebben jullie info over deze fotograaf? Dank

 6. Dat het werk van de fotografen uit het Gentse verleden eens extra belicht wordt is een lovenswaardig initiatief. Zo had je de artistieke fotograaf DE ZITTER uit Gent die een reeks boeiende foto’s maakte betreffende ambachtelijke beroepen die dreigden verloren te gaan rond de eeuwwisseling van 1900. Kan men werk raadplegen van fotografen uit deze periode?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.