Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Voordracht: “De vervolging van wederdopers in de 16e en de 17e eeuw, in Gent en omstreken”

13 maart 2017 // 20:00 - 22:00

Gratis

Voordracht: “De vervolging van wederdopers in de 16e en de 17e eeuw, in Gent en omstreken”

door Jan Luyssaert, ere-voorzitter en bibliothecaris Land van Nevele

In de voordracht “De vervolging van wederdopers in de 16e en de 17e eeuw, in Gent en omstreken” heeft  de spreker het eerst over de eerste sporen van het nieuwe denken: humanisten die de intellectuele bovenlaag herontdekten in het begin van de zestiende eeuw de bijbel maar ook op de rederijkersfeesten van Gent (1539) en Deinze (1549-1553 en 1566) waren reeds duidelijke sporen van bijbels denken en aanvallen op allerlei roomse gebruiken zoals aflaten en sacramenten.

Na deze eerste sporen van bijbels denken gaat de spreker dieper in op de verschillende protestantse richtingen: Lutheranisme en Dopers 54 (revolutionaire wederdopers). Tussen 1538 en 1550 ontstaat er een breuk waaruit de Doopsgezinden, (volgelingen van Menno-Simons of “Mennisten” genoemd) Gereformeerden en Calvinisten ontstaan. In het wonderjaar 1566 zijn het vooral de Calvinisten die in Vlaanderen de plak zwaaien: ze houden hagepreken, organiseren de beeldenstorm door heel Vlaanderen en richten Calvinistische kerken en gemeenten op. Maar weldra stuurde Filips II zijn hertog Alva die onder een bloedige repressie de godsdienstopstand probeerde te onderdrukken. Bovendien moest de bevolking in een nieuw belastingsstelsel (twintigste penning) de Spaanse troepen helpen betalen.

Dit alles kon niet beletten dat tussen 1578 en 1584 Gent een calvinistische stad werd en Vlaanderen een Calvinistisch land. Door een aantal militaire acties viel Gent in 1584 onder Farnese. Het gevolg was dat de Vlaamse Calvinisten massaal hun land verlieten en emigreerden naar Engeland, Nederland en Duitsland. Vooral in Nederland zorgden ze voor een grote economische bloei in de “Gouden eeuw”. Het katholicisme werd in Vlaanderen weer hersteld en tijdens de Contrareformatie (o .m. onder impuls van de Jezuïeten) werd de overwinning over de Geuzen gestalte gegeven.

Praktisch

Deze voordracht is GRATIS, inschrijving is wel verplicht.

Inschrijven kan bij de penningmeester via mail (penningmeester@familiekunde-gent.be) of telefonisch (09/251 22 83).

Gegevens

Datum:
13 maart 2017
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Familiekunde Gent

Locatie

Liberas/Liberaal Archief
Kramersplein 23
Gent, Oost-Vlaanderen 9000 België
+ Google Maps

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.