Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Voordracht: “Het beleid van de Stad Gent inzake burgerzaken en begraafplaatsen”

10 oktober 2022 // 19:30 - 21:30

Gratis

Voordracht: “Het beleid van de Stad Gent inzake burgerzaken en begraafplaatsen”

door Isabelle Heyndrickx, schepen van de Stad Gent

Het beleid van de Stad Gent inzake burgerzaken en begraafplaatsen

Isabelle Heyndrickx, geboren op 10 april 1980 is sinds 14 december 2020 schepen bevoegd voor burgerzaken, ambtenaar burgerlijke stand, begraafplaatsen, vreemdelingen, militie, rijbewijzen, reispassen, verkiezingen, legalisaties en protocol bij de stad Gent. Daarvoor was ze acht jaar lang ondervoorzitter en later voorzitter van CD&V Gent. Verder werkte ze gedurende tien jaar voor verschillende federale ministers als adviseur justitie en veiligheid.

Isabelle is 40 jaar en woont in de stationsbuurt van Gent-Sint-Pieters. Ze is getrouwd en is mama van drie zonen. In haar vrije tijd leest ze graag en houdt ze van wandelen, liefst in de bergen. Het verenigingsleven ligt Isabelle na aan het hart. Zo is ze actief bij het oudercomité en de buurtvereniging.

Ze studeerde eerst Rechten in Gent en volgde daarna een master in Internationale Mensenrechten. In Brussel behaalde zij aan de VUB het diploma van master in de Criminologie.

Schepen Heyndrickx zal haar visie en beleid op boeiende wijze toelichten en uw concrete vragen beantwoorden.

Het beleid van de Stad Gent inzake burgerzaken en begraafplaatsen

Ruim 3.000 Gentse graven dreigen eigendom van de stad te worden, “maar daarom verdwijnen ze nog niet”

(artikel maart 2022)

Van zowat 3.000 graven in Gent is de concessie afgelopen. Na aankondiging aan het graf zelf, en een schrijven van de stad, kwam er geen reactie van de nabestaanden. Als dat zo blijft, wordt de stad eigenaar van de graven. “Daarom verwijderen we die niet meteen, er zijn verschillende mogelijkheden”, zegt schepen Isabelle Heyndrickx.

Dat er nu zo veel grafconcessies vervallen zijn, heeft te maken met een aanpassing van de regeling in 1971, zegt schepen Heyndrickx. “Toen werd de eeuwigdurende concessie vervangen door een 50-jarige. En die concessies zijn vorig jaar dus vervallen. We hebben dat doorgegeven aan de nabestaanden, zowel per post als op een bordje aan het betreffende graf. Op de 18 Gentse begraafplaatsen zijn er tot nu zowat 3.000 vervallen concessies, waarvan we nog altijd niet weten of ze wel of niet verlengd moeten worden.” We gaan de graven zeker niet meteen verwijderen, maar wie toch nog een concessie wil verlengen mag zeker niet meer treuzelen

Als een grafconcessie afloopt en niet verlengd wordt, gaat het graf naar de stad Gent. Als eigenaar kan die dan kiezen wat ze ermee doet. “We kijken waar het graf ligt, of er een erfgoedwaarde aan vasthangt, en of het in aanmerking zou komen van een peter- of meterschap. Als er geen reden is om het te behouden, dan zullen we het graf effectief verwijderen. Zoiets gebeurt natuurlijk niet meteen. Dus wie vergeten is een concessie te verlengen, of onze brief niet heeft gezien, die kan nog altijd een concessie verlengen. We raden die alleen aan om nu niet te lang meer te treuzelen. Op de website van de stad Gent kan je zien welke concessies er aflopen, en wat de mogelijkheden zijn”, zegt Heyndrickx nog.

Praktisch

Deze voordracht is GRATIS, inschrijving is wel verplicht.

Inschrijven kan bij de penningmeester via mail (penningmeester@familiekunde-gent.be) of telefonisch (09/251 22 83).

Gegevens

Datum:
10 oktober 2022
Tijd:
19:30 - 21:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Familiekunde Gent

Locatie

Liberas/Liberaal Archief
Kramersplein 23
Gent, Oost-Vlaanderen 9000 België
+ Google Maps