Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Histories Festival 2023

23 september 2023 // 09:30 - 16:30

€15

Histories Festival 2023

Histories Festival 2023Het Histories Festival is de plek om met je erfgoedvereniging op pad te gaan en mensen te ontmoeten van andere verenigingen. Kijk onder de rokken van een reus, leer werken met een metaaldetector, ontcijfer middeleeuwse handschriften en test je kennis op de grote erfgoedquiz. Op de erfgoedbeurs worden maar liefst 30 standjes ingericht, waar je actief aan de slag kan gaan met erfgoed en de verenigingen erachter leert kennen. Tussen de workshops door zijn er genoeg zitplaatsen op het hof en in de tuin om rustig te gaan zitten met een tas koffie. De perfecte gelegenheid om je belevenissen op het festival met elkaar te delen!

Programma

 • Erfgoedbeurs
 • Erfgoedquiz!
 • Initiatie metaaldetectie
 • Verbinding in tradities
 • Vakmanschap binnen erfgoedgemeenschappen
 • Draagvlak rond erfgoed
 • De lokale verkiezingen 2024
 • Jong & oud voor erfgoed!
 • Groeien door samenwerking!
 • Schuif mee aan de muntdeterminatietafel!
 • Eén plus één is drie
 • Wetenschappelijk onderzoek

Praktisch

Datum: 23 september 2023

Tijdstip: 09:30 – 16:30

Locatie: Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9 te Gent

Toegang: Deelname aan het Festival kost €15,- per persoon

Je schrijft je in voor de hele dag. Op de dag zelf kan je kiezen aan welke workshops en lezingen je deelneemt! Bij het ticket inbegrepen: Vrije toegang tot alle workshops en lezingen, de hele dag door koffie en thee, een broodjeslunch en een afsluitende receptie met hapjes en drankjes.

Het Histories Festival gaat door in de Sint-Pietersabdij, gelegen aan het Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent.
Gedurende het Festival worden ook een aantal lezingen gegeven in Liberas, gelegen aan Kramersplein 23, ongeveer 4 minuten lopen vanaf de Sint-Pietersabdij.

Erfgoedbeurs

Gedurende het Histories Festival worden de pandgangen van de Sint-Pietersabdij gevuld met allerlei standjes. Vanuit heel Vlaanderen komen koepelverenigingen vertellen over de nieuwste onderzoeken en activiteiten waar erfgoedvrijwilligers in hun regio mee bezig zijn. Medewerkers van Histories tonen samen met vrijwilligers over begeleidingstrajecten en ons nieuwste aanbod. Wandel door de historische pandgangen en laat je inspireren op de Erfgoedbeurs!

Verbinding in tradities

Hoe kan immaterieel erfgoed leiden tot verbinding, nationaal en internationaal?

Immaterieel erfgoed is niet-tastbaar erfgoed. Het zijn tradities, gewoonten en kennis dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Je ziet het niet tentoongesteld in musea maar het zit in ieder van ons, in ons hoofd en in ons hart. Tradities hebben de kracht om mensen duurzaam met elkaar te verbinden, in de eigen regio maar ook internationaal.

Vakmanschap binnen erfgoedgemeenschappen

Hoe zet je je eigen vakmanschap in de kijker?

Binnen erfgoedgemeenschappen zit heel wat ervaring, kennis en expertise. Dit wordt niet altijd gezien of naar waarde geschat, zowel door vrijwilligers zelf als door professionelen. Daar willen we graag verandering in brengen! Hoe zet je je vakmanschap in de kijker en presenteer je jezelf als vakman of vakvrouw? En hoe zorg je ervoor dat dit vakmanschap bewaard blijft voor later? In deze sessie gaan we graag met deze vragen aan de slag.

Draagvlak rond erfgoed

Hoe creëer je communities rond erfgoed? 

Zorgen voor erfgoed doe je meestal niet alleen. Het is fijner en duurzamer met een groep. Hoe meer mensen zijn betrokken, hoe meer kennis je in huis hebt! Maar hoe breng je mensen op de been en creëer je (h)echte gemeenschappen rond erfgoed?

Over de vraag wat een gemeenschap is en hoe gemeenschappen kunnen inzetten op erfgoedzorg lopen de meningen uit elkaar. In deze sessie brengen we verschillende perspectieven aan tafel en nodigen we jullie uit om hierover na te denken. Breng je eigen ervaringen, uitdagingen en vragen rond dit thema mee en ga het gesprek aan!

Gegevens

Datum:
23 september 2023
Tijd:
09:30 - 16:30
Kosten:
€15
Evenement Categorieën:
, , , ,
Site:
https://histories.be/festival/

Organisator

Histories vzw
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Sint-Pieters Abdij Gent
Sint-Pietersplein 9
Gent, 9000 België
+ Google Maps