Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De familie Bloch; van de Elzas naar Gent

13 april 2015 // 20:00 - 22:00

Gratis

Door Alain en François Bloch.

Bijna 109 jaar lang is het gebouw op de hoek van de Veldstraat en de Hoornstraat een frequent bezochte bakkerij en tearoom geweest door Gentenaars en toeristen. Zaterdag 29 maart 2008 sloot de zaak definitief zijn deuren.

De basis werd gelegd door het joodse echtpaar Benjamin Bloch (1886-1923) en echtgenote Sophie Loeb. Hij was geboren in Mackenheim in de Franse Elzas, zij in het Duitse Boppard. In 1898 kwamen ze zich vestigen te Gent nadat Benjamin al in de leer was in Charleroi en Luik, want familieleden hadden toen reeds bakkerijen in Brussel, Antwerpen en Luik.

Zij openden hun zaak onder de naam “Boulangerie Viennoise” op 30 april 1899 en na de Eerste Wereldoorlog veranderde de naam in “Boulangerie Alsacienne”. Omwille van het Oostenrijkse bondgenootschap met Duitsland was een naam die verwees naar Wenen niet meer populair. Daarom kozen ze voor een benaming die verwees naar de streek van hun roots de Elzas. De tearoom naast de bakkerij opende in 1905.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het hen, joden, niet gemakkelijk gemaakt en ze zagen zich genoodzaakt in mei 1940 te vluchten via Frankrijk, Spanje en Portugal. Schoonzoon Rodolphe Bloch en echtgenote Alice Bloch gingen samen met hun kinderen, Jacques en Nicole, wonen in New York.

Na aarzeling bleef moeder Sophie Loeb en haar dochter Marguerite de winkel verder opengehouden. Samen met Marguerites echtgenoot kwamen ze beiden om in het concentratiekamp van Auschwitz.

Teruggekeerd uit Amerika kon de familie – in 1945 – toch het pand weer in bezit krijgen.

Naast het ambachtelijk aanmaken van brood en taarten was vooral de bijhorende verbruikerszaal bekend, geen Gentenaar die het niet sinds 1905 heeft bezocht. Tijdens de oorlog stond er aangeduid dat de zaak eigendom was van joden, toch ging schrijver Felix Timmermans er eten, alleen al uit protest tegen de Duitse maatregelen.

Rodolphe Bloch runde de zaak tot aan zijn overlijden in 1958, toen kwam de leiding in handen van zijn zoon Jacques en in 1979 kwam diens zoon François er ook werken. Hij is de broer van de Gentse magistraat Alain Bloch.

Gegevens

Datum:
13 april 2015
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Familiekunde Gent

Locatie

Liberas/Liberaal Archief
Kramersplein 23
Gent, Oost-Vlaanderen 9000 België
+ Google Maps

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.